Digipédia blog- #OKTATÁS

Digipédia blog- #OKTATÁS

És megint a képekről

Vizuális források a neten

2017. március 21. - Bujáki Tibor

A képek beszerzése újra és újra felmerülő probléma. Egyrészt szeretnénk minőségi képeket találni, másrészt persze a szerzői jogokat tiszteletben tartva jogszerűen is szeretnénk eljárni. A gyors és egyszerű képméret optimalizálás pedig nemcsak annak lehet fontos, aki gyorsan betöltődő weboldalt készítene, hanem annak is, aki nem szeretne hegy méretű dokumentumokat létrehozni, amibe beillesztett néhány fotót.

header.JPG

A hajtás után arról olvashatunk, hogy hol érdemes minőségi és jogszerűen letölthető képeket keresni, illetve hogyan optimalizálhatjuk azokat egyszerűen.

A "Hasznos linkek" gyűjteményünkben már szerepel két ilyen oldal, most a Pixabay nevű oldalra hívjuk fel a figyelmet. Tényleg rengeteg professzionális minőségű kép között kereshetünk tematikusan, és igen nagy felbontásoktól kezdve (6000x4000) választhatunk több méret közül.

A legtöbb kép jellemzően "CC0 public domain" jogállású, ami szabad felhasználhatóságot jelez. Akit bővebben is érdekel a CreativCommons licencelés, ide kattintva bővebben is tájékozódhat. Persze azért minden letöltés előtt nézzük meg a kép jogállását.

Ha megvannak a képek, felmerülhet az a gond, hogy még így is túl nagyméretűek. Ez weboldalkészítésnél lehet fontos szempont, hiszen a nagy képek erősen lassíthatják az oldal betöltődését. Másrészt egy képekkel illusztrált dokumentum is képes hatalmasra nőni.

Ezen segít az Optimizilla nevű online eszköz, amivel másodpercek alatt csökkenthetjük túlméretes képeink terjedelmét. Ehhez feltöltjük az adott képet, vagy képeket, majd egy csúszka segítségével beállítjuk a kívánt méretet. Bátran lehúzhatjuk a méretezést akár az eredeti 30-35 százalékára is, így jelentős méretcsökkenést érünk el. A kimeneti kép minőségének alakulása a csúszka mozgatás közben szemmel követhető.

(Borítókép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://digipedia.blog.hu/api/trackback/id/tr2412357643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása