Digipédia blog- #OKTATÁS

Digipédia blog- #OKTATÁS

IKT műhely

2016. január 06. - Bujáki Tibor

Az itt található anyagok az iskolán belüli IKT műhelymunka foglalkozásainak tömör összefoglalói Prezi előadásokba sűrítve. Vannak átfedések az Interaktív tábla videókurzussal, de inkább kiegészítő anyagként érdemes olvasgatni őket.

A műhelymunkára azért szántuk el magunkat, mert az egy-két délutános IKT továbbképzéseket a legtöbb kolléga nagyon szűkösnek és töménynek találta általában. Ebben az egy féléven át zajló, hét alkalommal megtartott műhelyben volt idő és lehetőség az adott témákban jobban elmélyülni és ami nagyon fontos, hogy mindenki számítógép előtt ülve, élesben kísérletezhetett és dolgozhatott és nem a passzív hallgató szerepére volt kárhoztatva.

Arra törekedtünk, hogy olyan alkalmazásokat ismertessünk meg, amelyek alapvetően megtalálhatóak egy átlagosnak mondható iskolai számítógépen. Tehát a jellemzően extra telepítgetéssel járó, vagy borsos árú alkalmazások nem kerültek sorra az egyszerűség kedvéért.

 

01. Az alapok

 

Alapfogalmak az aktív táblával kapcsolatban, állományok konvertelása és néhány hasznos link.

A fő hangsúly a tábla kezelőszerveinek ismertetésén volt ezen a foglalkozáson, illetve a tábla/számítógép/projektor kapcsolatának ismertetésén. Gyakori téveszme, hogy a tábla attól aktív, mert van hozzá egy projektor. Fontos megérteni, hogy a tábla nem a projektortól aktív, hanem a számítógép és a tábla között létrehozott USB kapcsolat révén, ami a táblát tulajdonképpen hatalmas érintőképernyővé teszi.

Ez a téma az "Interaktív tábla kurzus" 01. részében részletesen ki van bontva.

A prezentáció ide kattintva érhető el.

 

02. Hozzárendelős, csoportosítós feladat készítése egy vaktérképes példán bemutatva

 

Ezen a foglalkozáson olyan feladattípus létrehozásán dolgoztunk, ahol képeket kell szöveggel párosítani, csoportosítani vagy sorba rendezni. A konkrét feladat itt az volt, hogy egy vaktérképen a megadott városokat illetve a hozzájuk rendelhető lobogót kell a megfelelő helyre húzni.

Ez a téma részletesen fel van dolgozva az "Interaktív tábla kurzus" 07. részében

A prezentáció ide kattintva érhető el.

 

03. Média a flipcharton, képek Wordben, médialetöltés és Prezi

 

Ezen a foglalkozáson az ActiveInspire táblaszoftverben az alakzatok bevitelével foglalkoztunk. Valamint azzal, hogyan lehet képet, hangot és videót a flipcharton beszúrni és letárolni úgy, hogy a pendrive-on való hordozhatóság lehetséges legyen. Rossz letárolásnál ugyanis nem kerül a média a flipchartba, csupán a helyi gépen való elérési útvonal, ami hordozásnál nyilván nem működik. Ez a téma tárgyalva van az interaktív tábla kurzus 11. fejezetében is.

Átnéztük még, hogy hogyan lehet képekkel ellátni Word dokumentumokat, ami feladatlapok, dolgozatok összeállításánál jöhet jól. A lényeg, hogy a Szöveg körbefuttatása funkciót használva a képek szabadon formázhatóak és elhelyezhetőek, anélkül, hogy széttördelnék a szöveget.

Bemutattuk még, hogyan lehet letölteni hangot, vagy filmet egyszerűen, anélkül, hogy bármilyen programot, vagy kiegészítőt telepítenénk. Nyilván ezt csak kisebb állományokra érdemes használni.

Végezetül szót ejtettünk a PREZI alkalmazásról, kiemelve a leglényegesebb tudnivalókat.

A prezentáció ide kattintva érhető el.

 

04. Képmanipulálás alapfokon

 

Kép kinyerése nehezen hozzáférhető helyekről (pl egy PDF dokumentum, vagy flash környezet), aztán az adott kép manipulálása, átalakítása (belegépelés, színezés, részletek eltüntetése). Hogyan tüntessünk el nem kívánatos részleteket egy vaktérképről?!

A prezentáció ide kattintva elérhető.

 

05. Inverz képkeresés és digitális tanári zsebkönyv

 

A google inverz képkeresését ismertük meg, azaz azt, hogy hogyan találjuk meg egy adott kép forrását, fellelhetőségét. Ez akkor hasznos, ha egyszer letöltöttük, de már nem tudjuk honnan, de szeretnénk mondjuk hivatkozni a forrására.

Sor került még a Microsoft OneNote alkalmazás bemutatására, ami igen hatékony adminisztrációs segédeszköz ahhoz, hogy megküzdjünk a jegyzethalmokkal papír nélkül.

A prezentáció ide kattintva megtekinthető.

 

06. Képek és hangok beszerzése/Kvíz ppt-ben

 

Képek és hangminták legális beszerzése (a forrást mindig tüntessük fel)  volt a fókuszban, valamint az, hogy hogyan készíthetünk gyorsan képekkel és hanggal megtűzdelt kvízt PowerPointban.

Ide kell kattintani a prezentációért.

 

07. Könyvjelzők és videóvágás

 

Ezen a napon röviden megismerkedtünk a könyvjelzőzés előnyeivel és használatával.

A másik fő témánk az volt, hogy milyen lehetőségeink vannak, ha filmeket akarunk megvágni, esetleg alaposabbban szerkeszteni. A legegyszerűbb megoldástól az egész jó lehetőségeket nyújtó MovieMaker alkalazásig.

Az összefoglaló itt érhető el.

 

08. Tananyagmegosztás Padlet-en keresztül

 

A webes tananyagmegosztás kérdésével foglalkozó írás, amit érdemes ide kattintva elolvasni, technikai részének összefoglalója Prezi-ben.

Ide kattintva megtekinthető a prezentáció.

 

09. Kétperces útmutató Quizlet alkalmazáshoz

 

Korábbi bejegyzésünkben már részletesebben foglalkoztunk a tanulókártyák készítésével, ezen belül a Quizlet nevű online alkalmazással is.

Időhiányban szenvedőknek készítettük az alábbi kétperces kisfilmet kedvcsinálónak és instant használati útmutatónak a kezdőlépéshez.

A bejegyzés trackback címe:

https://digipedia.blog.hu/api/trackback/id/tr738245902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása