Digipédia blog- #OKTATÁS

Digipédia blog- #OKTATÁS

Tanulókártyák digitálisan

Flashcards

2016. február 21. - Bujáki Tibor

A nyelvoktatásban jól ismert tanulókártyákat, vagy más néven szókártyákat (flashcards) régóta használjuk. Ha valaki esetleg mégsem ismerné ezeket, akkor olyan kis kártyákra gondoljon, amelynek egyik oldalán magyarul szerepel egy szó, a másikon pedig annak angol (vagy más nyelvű) megfelelője.

Érdemes azonban belevágni, hogy saját digitális kártyáinkat létrehozzuk, amelyeket aztán aktív táblán jeleníthetünk meg, sőt tanulóink akár saját okostelefonjaikon is bármikor és bárhol gyakorolhatnak, hiszen netkapcsolaton keresztül mindenhonnan elérhetőek a kártyák.

A saját készítésű kártyák egyértelmű előnyei, hogy mi állíthatjuk össze őket tetszőlegesen, valamint írott alakot, hangot és képet kombinálhatunk rajtuk. Továbbá nyilván nem csak nyelvoktatásnál használhatjuk őket, hanem bármilyen tantárgynál jól jöhetnek, ahol fogalmakat kell párosítani.

Az alábbiakban két alkalmazásról ejtünk szót. Mindkettő ingyenes, a szó valamilyen értelmében. Ám míg az első egy freemium szolgáltatás, addig a másik egy valódi Free and open source alkalmazás, ahogyan azt előző bejegyzésünkből megismerhettük.

Nos, kezdjük a Quizlet nevű freemium alkalmazással, ami ezen az oldalon érhető el, és egyszerű regisztráció után (vagy Google ill. Facebook azonosítóval) már használhatjuk is az alapszolgáltatást, ami elég sok mindent tud és elég áttekinthető is.

A legalapvetőbb menüpontok az alábbiak:

  • (1) Mappák létrehozása. Témakörök szerinti mappákba rendezhetjük kártyakészleteinket, ami bizonyos mennyiség fölött igen ajánlatos.
  • (2) A lényeg: kártyasorozat létrehozása. Adunk egy nevet a létrehozandó kártyakészletnek, és sorban beírjuk a megtanulandó szavakat, illetve kifejezéseket. Persze a szavak mellett lehetnek képek is, amiket saját gépünkről is feltölthetünk, de egyszerűbb a keresőmezőbe beírni a szót és máris felajánl nekünk a program néhány vonatkozó képet. Továbbá azt is beállíthatjuk, hogy a beírt szavak el is hangozzanak (audio on).

  • (3) Mentés illetve megosztás. A kész kártya szettet elmenthetjük egy előre létrehozott mappába, vagy a Share gombra kattintva közzétehetjük Facebookon, Twitteren, Google Classroom-on, vagy csak kimásoljuk a megosztható linket és közzétesszük, hogy elérje akár okostelefonon is, akinek szántuk. Persze ki is nyomtathatjuk, de be is ágyazhatjuk saját oldalunkra (Embed)
  • (4) A szókártya (flashcard) mód mellett még további tanulást támogató lehetőségeket is találunk, amelyeket szintén érdemes kipróbálni.

Ahogy az egész alkalmazást is, mivel letisztult, könnyen használható és a diákok valószínűleg élvezni fogják. Az Upgrade to Teacher gombbal már a fizetős zónába jutunk, ahol további szolgáltatásokat kap, akinek nagyon megtetszett a dolog.

A kísérletezőbb kedvűek persze kipróbálhatják azt a szabad programot, ami Anki névre hallgat. A szó maga japánul (bár ennek nem tudtam személyesen utánajárni) memorizálást jelent. A program letölthető és telepíthető innen, és az Open Source jellemzőkön túl abban tér még el a Quizlet-től, hogy a hangon és képen kívül videó állományt is tehetünk a szókártyánkra, illetve nem csak kétoldalas, hanem három, vagy akár ennél több oldalas kártyákat is létrehozhatunk.

(Borítókép innen)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://digipedia.blog.hu/api/trackback/id/tr798409870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása