Digipédia blog- #OKTATÁS

Digipédia blog- #OKTATÁS

Mire jó a QR-kód?

2016. március 02. - Bujáki Tibor

static_qr_code_without_logo.jpgBizonyára sokan láttuk már a mellékelt képen látható fura alakzatot katalógusokban, vagy reklámokban. Ez a QR-kód (Quick Response-kód), amit kamerás mobiltelefonnal lehet értelmezni.

Ehhez csupán rendelkeznünk kell a telefonunkon egy QR-kód olvasó applikációval, a Google Play-ről például innen válogathatunk.

Amire nagyon jól használható, hogy egy pillanat alatt megoszthatunk a segítségével akár webes hivatkozást is, így nem kell a diákoknak e-mailben linkeket küldözgetnünk, illetve nekik meg körülményesen bepötyögniük a címsorba a hivatkozást. Ez a hivatkozás lehet egy saját tárhelyünkről megosztott tananyag megosztott linkje, vagy egy hasznos weboldal.

Alább arról írunk, hogy mi magunk hogyan állíthatunk elő QR-kódot, illetve hogyan is működik ez az egész.

Ahhoz, hogy saját QR-kódot generáljunk, el kell látogatnunk egy olyan oldalra, ahol pont ezt kínálják (mondjuk ide).

Lekódolhatunk weboldal hivatkozást, sima szöveget, vagy akár névjegykártyát is készíthetünk.

Például egy weboldal címének a lekódolásához bemásoljuk a weblap címét az üres mezőbe, megnyomjuk a QR-kód készítése gombot, és a jobb oldalon már kész is a kód, amit képként lementhetünk, majd bárhova beilleszthetünk, kivetíthetjük, kinyomtathatjuk stb. A cikk tetején látható QR-kód is így készült.

Hogy megnyithassuk a kódban rejlő oldalt, csupán el kell indítanunk a fentebb említett QR-kód olvasó appot a telefonunkon, a kamerát a kódra irányítani és lefényképezni. Ennyi. Próbáljuk ki a fenti kóddal.

Az alábbi ábrán szemléletesen is látható ez a folyamat.

taggingprozess.jpg

Forrás: By I, Mhegen, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2234303

A bejegyzés trackback címe:

https://digipedia.blog.hu/api/trackback/id/tr488433600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása