Digipédia blog- #OKTATÁS

Digipédia blog- #OKTATÁS

Nyelvtanulásról és öncélúságról!

Videós szövegértés

2016. február 08. - Bujáki Tibor

A nyelvkönyvekhez járó hanganyagok sokszor elég unalmasak, sőt erőltetettek tudnak lenni, és nem igazán látunk felcsillanó diákszemeket, amikor hallott szövegértésként a fiktív Schmidt család étkezési szokásait kell például kijegyzetelni. Ráadásul régi vesszőparipám, hogy a nyelvtudás (vagy annak hiányosságainak) jelentős része gyakran nem is nyelvi, hanem sokszor tájékozottsági, illetve tájékozatlansági kérdés.

Ráadásul elég faramuci dolog a nyelvet tantárgyként kezelni, aminek a tanulásához is maga a nyelv az eszköz. A filozofikusabb hajlamú Olvasóknak biztosan rémlik valami nyelvről és metanyelvről.

Minden esetre nagyon hatékonyan felpezsdíthetjük hallott szövegértéses óráinkat, illetve diákjaink érdeklődését, ha kicsit elrugaszkodunk a megszokásoktól, és videós szövegértés formájában visszük a feladatot a tanulók elé.

Így nem csak angolórán lehet hasznos és érdekes a Vox - Explain the news oldal videó szekciójára kattintani, ahol tényleg az történik, amit a cím is sugall. Aktuális híreket, eseményeket, jelenségeket foglalnak össze nagyon érthetően és tömören egy-két perces filmek formájában. Ami jó, hogy tényleg érdekes és aktuális dolgokról szólnak a témakörönként is szűrhető filmek. A klímaváltozástól a szír háborún át a wi-fi router helyes elhelyezésének a kérdéséig mindenféléről van szó.

Autodidakta típusú nyelvtanulóknak nagyon alkalmas lehet ez az oldal, de a nyelvoktatásban is remekül használható kb. A2 szinttől, mivel könnyen befogadható szókinccsel és formában, de gondolatébresztő és már önmagukban is érdekes filmeket láthatunk, amelyek köré sokféle feladatot is felépíthetünk. Akár szövegértésit, de egyéb konkrét nyelvi jelenséget célzó gyakorlatokat is. Sőt, akár a diákokat is bíztathatjuk hasonló magyarázó videók megalkotására, amiből vélhetőleg a legtöbbet tanulhatják, ugye.

De nem nyelvtanárok is találhatnak saját területükhöz kapcsolódó számtalan izgalmas videót ezen a portálon, vagy a hozzá csatlakozó és elmaradhatatlan Vox Youtube csatornán, mivel tényleg nagyon bőségesek a filmek mind témaválasztásban, mind mennyiségben is.

Ízelítőül beágyaztam ide két filmet, hogy lássuk miről van szó. Az első a magolás és állandó újraolvasás haszontalanságáról (lásd régebbi írásunkat a Teszt-hatásról) szól, valamint ad néhány egyszerű tanulástechnikai tippet is a hatékonyság növelése érdekében.

 

A második kisfilmben arról tudhatunk meg többet, hogy hogyan tehetjük gyorsabbá wi-fi routerünket néhány egyszerű fogás segítségével.

Szóval a lényeg, hogy a nyelvtanulást ne öncélú dologként kezeljük, hanem egyszerre eszközként is, miáltal nem csak nyelvtudást, de egyéb ismereteket is szerzünk.

A link felkerült a Hasznos linkek rovat 02. Idegen nyelv szekciójába is.

(Borítókép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://digipedia.blog.hu/api/trackback/id/tr478371840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása