Digipédia blog- #OKTATÁS

Digipédia blog- #OKTATÁS

WolframAlpha

A végső válasz: 42

2016. április 10. - Bujáki Tibor

A WolframAlpha érdekes kísérlet a keresőmotorok értelmezésének megújítására. A hagyományos keresőmotorokkal ellentétben ugyanis a keresőablakba beírt szavakra nem linkeket ad meg találati eredményként, mint azt mondjuk a Google-tól, Bing-től, vagy a DuckDuckGo-tól megszokhattuk, hanem valóban kész válaszokat.

wa.JPG

Maga a törekvés egyébként lenyűgöző, és mindenképpen érdemes meglátogatni az oldalt, amiről bővebben a hajtás után olvashatunk.

Az oldal működésének alapvetése, hogy minden olyan kérdésre válaszolni tud, ami számítással (computing) megoldható. Ennek fényében a leginkább matematikai problémákban jeleskedik, és például függvények megoldására és ábrázolására kifejezetten jól használható.

De a keresőmotor alkotói ennél is továbbmentek, és társadalomtudományi, közgazdasági és bölcsészettudományi „képességekkel” is felvértezték a WolframAlpha-t. Így olyan kérdésekre is választ kaphatunk, hogy melyik a leghosszabb angol szó, ami egyébként 45 betűs. De összeveti két választott ország oktatási statisztikai számait is, vagy részvényadatokat elemez.

Az ilyen akcióihoz a keresőmotor adatbázisokat fésül át világszerte, és az azokból kinyert adatok alapján állítja össze a választ.

Az persze messzire vezető kérdés, hogy a tudás komputerizálható -e, illetve, hogy mit is nevezünk tudásnak. Akit az ilyetén kérdések nem csak technikai, hanem filozófiai értelemben is foglalkoztatnak, azoknak sok könyvet tudnék ajánlani, de mindenekelőtt a Gödel, Escher, Bach címűt Douglas R. Hofstadter-től.

A WolframAlpha-t próbálgatva azonban egy másik könyv is újra meg újra eszembe jut, amiből pedig megtudhatjuk, hogy a végső kérdésre a válasz: 42. 

(Borítókép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://digipedia.blog.hu/api/trackback/id/tr248586810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása