Digipédia blog- #OKTATÁS

Digipédia blog- #OKTATÁS

PDF állományok manipulálása

2016. február 13. - Bujáki Tibor

Biztosan más is találkozott már azzal a problémával, hogy egy több tíz-, vagy százoldalas pdf dokumentumból csak egyetlen oldalra volna szüksége, ám a pdf nem olyan egyszerűen alakítható és kimásolható, mivel minden formázást elveszítünk, ha csak kimásoljuk a szöveget és beillesztjük word-be. 

samlogs.JPG

Az alábbiakban egy leleményes alkalmazásról írunk, amivel éppen ezt a problémát orvosolhatjuk. Azaz pdf dokumentumokat darabolhatunk tetszőleges részre, vagy akár több pdf dokumentumot egyesíthetünk egy dokumentummá.

Persze megtehetjük, hogy a teljes dokumentumot átkonvertáljuk mondjuk word-be (erről itt írtunk), de ez nem mindig célravezető, esetleg szeretnénk megtartani a pdf formátumot.

Erre az esetre megint csak egy szabad felhasználású, nyílt forráskódú és platform (azaz operációs rendszer) független alkalmazást ajánlunk. Hogy ez igazából mit is jelent, arról majd legközelebb. A lényeg, hogy az alkalmazás neve PDF SAM Basic és ide kattintva találjuk.

Telepítés után a programot elindítva (1) kiválaszthatjuk, hogy milyen műveletet szeretnénk elvégezni, aztán (2) kiválasztjuk a szóban forgó pdf állományt (vagy állományokat), majd (3) megadjuk a kimeneti könyvtárat és nevet, ahol majd az eredményt találjuk. Végül (4) futtatjuk a műveletet.

pdfsamgraf.png

A két legfontosabb művelet egyike a „Felosztás”, amivel akár külön lapokra bonthatunk egy pdf állományt, de ennél nagyobb egységekre is darabolhatunk. A másik az „Összefésülés”, amivel több különálló pdf állományt egyesíthetünk egy dokumentumba.

(Borítókép innen)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://digipedia.blog.hu/api/trackback/id/tr978388350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása