Digipédia blog- #OKTATÁS

Digipédia blog- #OKTATÁS

Dinamikus matematika látványosan

2016. január 30. - Bujáki Tibor

Matematikával foglalkozók számára, bizonyára nem ismeretlen alkalmazás a GeoGebra. Aki esetleg ne hallott volna róla, annak röviden: a GeoGebra egy olyan dinamikus matematikai szoftver, amely a geometria, az algebra és az analízis elemeit ötvözi. Mindenki létrehozhatja benne saját feladatlapjait, amelyeket többféle formátumban is elmenthet, beágyazhat, vagy akár közzé tehet a GeoGebra Tube oldalon.

Angle sum of a triangleInteractive version De van egy svéd hölgy, akinek saját oldalán rengeteg káprázatos anyagot találhatunk. Folytatás a hajtás után.

Malin Christerrson, aki vélhetőleg GeoGebra megszállott, oldalán rengeteg anyag van, a matematika területei szerint csoportosítva. Megtalálhatóak a hagyományos síkgeometria klasszikus tételei vagy a függvények, de a felsőbb matematika művelői is találhatnak ezt-azt. Ilyenek például a nem-euklideszi geometria fejezetben található anyagok, vagy a káoszelmélet alapkövének számító Lorenz-attraktor dinamikus 3D ábrázolása.

Ami azonban nagyszerű még az oldalon, hogy van rajta egy nagyon alapos GeoGebra használati segédlet (tutorial), illetve hogy Malin nagyon sok anyag elkészítését részletesen lépésről-lépésre elmagyarázza.

Az oldal ezen a címen érhető el, de tartozik hozzá egy tumblr csatorna is, ahol az oldal anyagai jelennek meg.

A legáttekinthetőbb gyűjtemény azonban talán Malin munkáiról a GeoGebra Tube-on lévő „MalinC's GeoGebra-book”, ami honlapjának anyagait közli témakörönként elrendezett és tartalomjegyzékkel ellátott formában. Ide kattintva érhető el.

(a gif innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://digipedia.blog.hu/api/trackback/id/tr828332146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása