Digipédia blog- #OKTATÁS

Videós szövegértés

Hallom-elfelejtem; Látom-emlékszem; Csinálom-megértem

2019. március 04. - Bujáki Tibor

A digipédiablog oldal „Oktatási segédanyag” rovata bővült egy videós szövegértés alrovattal.

Tovább

Flash androidra

Hogyan böngésszünk flash alapú honlapokat okostelefonnal?

Mivel a flash alapú weboldalak támogatását (biztonsági okokra hivatkozva) immár évek óta nem támogatják a tech-világ hangsúlyos szereplői, így az ilyen oldalak böngészése komoly gondot okozhat. Főleg azért, mert korábban rengeteg oldal készült ezzel a technológiával, például a saját iskolámé is.

screenshot_20180904-083020.png

Ha mobileszközzel akarunk ilyen oldalt böngészni, akkor kapjuk a fentiképhez hasonlatos hibaüzenetet:

 

Ugyanis a flash lejátszásához Adobe Flash Player kellene, ez viszont nem létezik androidos platformon.

A megoldás az, hogy olyan böngészőt kell telepítenünk a Play Áruházból, ami instant támogatja a flash tartalmak megjelenítését.

Ilyen például a Puffin Web Browser, ami itt megtalálható a Play Áruházban.

(Akinek Apple eszköze van az ide kattintson!)

Telepítés után már böngészhetjük is az eddig problémás weboldalakat.

2 perces útmutató

Quizlet tanulókártyák

Korábbi bejegyzésünkben már részletesebben foglalkoztunk a tanulókártyák készítésével, ezen belül a Quizlet nevű online alkalmazással is.

Időhiányban szenvedőknek készítettük az alábbi kétperces kisfilmet kedvcsinálónak és instant használati útmutatónak a kezdőlépéshez.

DEUTSCH-TO-GO

Ein bisschen Deutsch hören und verstehen

Ha nincs elég időnk, de van okostelefonunk vagy tabletünk és szeretnénk a nyelvtudásunkat fejleszteni akkor két elvitelre vett kávé között az alábbi oldalt mindenképp ajánlott felkeresni.

 

A DEUTSCH-TO-GO oldal kifejezetten felgyorsult és időhiányos életmódunkhoz alkalmazkodva kínál tanulási lehetőséget.

A szövegek nem hosszabbak 2 percnél, amelyekhez rövid szövegértési, szókincs, esetleg nyelvtani feladatok kapcsolódnak.

Három nehézségi fokozatra vannak osztva a szövegek, amelyek nagyon érdekesek, informatívak és aktuálisak. Olykor kifejezetten viccesek is. A három nehézségi fokozat gyakorlatilag azt jelenti, hogy A2-től C2-ig minden szinthez találunk szövegeket.

Okostelefont a gyereknek?!

„Wake up, Neo!”

Volt már téma itt a blogon a gyerekek IKT használatának dilemmája Illetve az, hogy a totális tiltáson és a gyeplő a lovak közé hajításán kívül milyen választása van annak, aki nem akarja buborékban tartani gyermekét, ám egyúttal joggal aggódik a gyermek mentális egészségéért is.

girl-1328418_1280.jpg

Ráadásul az iskolás kortól kezdve ott a kortársak csoportnyomása, akiknek gyakran erősebb „okosteló” pihen a zsebében, mint ez a notebook, amin épp írok. Szóval kábé „gáz és béna” akinek nincs okostelója.

Mondjuk nekem nincs, de én már viszonylag jól ellenállok a kortársaim csoportnyomásának – bár ezt egy kölyökkel elég nehézkes megtárgyalni. Viszont emlékszem még a gyerekkoromra, amikor a kvarcóra, meg a kvarcjáték bizony komoly identitásképző eszközök voltak. Szerencsére nem volt rajtuk internet.

A hajtás után egy olyan alkalmazásról olvashatunk, ami segíthet feloldani ezt a feszítő dilemmát.

Tovább

Így készíts online kvízt!

Egy oldalba beágyazható kvízt akartam készíteni, és így bukkantam a Gugliverzum nevű oldalra, ahol rengeteg hasznos tippet, tanácsot és útmutatót találhatunk a Google ingyenes alkalmazásaihoz.

online_kvizjpg.JPG

Nem is magyarázom túl a dolgot, mivel az alábbi linkre kattintva már olvasható is a közérthető leírás arról, hogy miként lehet Google Űrlapok segítségével gyorsan online is elérhető kvízt készíteni, ami e-mailben, linken keresztül vagy beágyazással is megosztható.

Szóval katt ide és indulhat a kvízkészítés!

 

(Borítókép: gugliverzum.hu)

És megint a képekről

Vizuális források a neten

A képek beszerzése újra és újra felmerülő probléma. Egyrészt szeretnénk minőségi képeket találni, másrészt persze a szerzői jogokat tiszteletben tartva jogszerűen is szeretnénk eljárni. A gyors és egyszerű képméret optimalizálás pedig nemcsak annak lehet fontos, aki gyorsan betöltődő weboldalt készítene, hanem annak is, aki nem szeretne hegy méretű dokumentumokat létrehozni, amibe beillesztett néhány fotót.

header.JPG

A hajtás után arról olvashatunk, hogy hol érdemes minőségi és jogszerűen letölthető képeket keresni, illetve hogyan optimalizálhatjuk azokat egyszerűen.

Tovább

Hol, mit és mikor?

Időpont- és egyéb egyeztető alkalmazások

Gyakran nehezíti meg munkahelyi életünket olyan időpont találása, ami mindenki számára megfelelő. És ezek a bonyodalmak a résztvevők számának növekedésével exponenciálisan nőnek.

Hogy a hosszadalmas e-mail folyamokkal és telefonálgatással járó idegölő bonyodalmaktól megkíméljük magunkat, érdemes online időpont-egyeztető alkalmazást használnunk.

kepkivagas.JPG

Tovább

Csak a zene.

Nyelvtanulás zenével

A könnyűzene ötvözése a nyelvtanulással jól bevált és régi recept már. Szórakoztató, motiváló. A szófordulatok és a kifejezések szinte észrevétlenül rögzülnek.

lyrics.JPG

A Lyricstraining nevű online eszköz peddig éppen ebben segít. Használata egyszerű: könnyűzenei klipek lyukas dalszövegét kell hallgatás közben begépelve kiegészítenünk, különböző nehézségi fokok beállítása után.

Még annyit jó tudni, hogy a kereső mező használatakor érdemes a "Pending to review" opciót bepipálni, mivel így azok a találatok is megjelennek, amelyek még nem lettek lektorálva, így több találathoz jutunk.

Vállalkozóbb kedvűek regisztálás után maguk is készíthetnek feladatokat.

Hochdeutsch vs. Wienerisch

Der Dialekt-Rapper

Elnézést a hosszú hallgatásért az elmaradt levelekért bejegyzésekért.

Nyelvtanulók számára sokkszerű élmény, amikor az iskolapad vagy a nyelvstúdió biztonságos melegét elhagyva a célországban szembesülnek azzal, hogy a tanár szájából és CD-kről eddig ismerősen hangzó idegen nyelv félelmetes átalakulást mutathat a való életben hús-vér emberek előadásában.

dialekttipp.jpg

Vesd össze ezzel azt az észrevételt, amit több tanítványom elővezetett már, miszerint nem is érdemes idegen nyelvet tanulni a suliban, mivel igaziból nem is így beszélnek németül. És ezt a nagybátyja ismerőse (a messziről jött ember) mondta, úgyhogy tuti igaz. Vagy mégsem? A hajtás után kiderül.

Tovább