Digipédia blog- #OKTATÁS

Oktatási segédanyag

2016. január 16. - Bujáki Tibor

Erre a lapra elsősorban aktív táblás flipchartok kerülnek fel. Nálunk elsősorban ActivInspire alkalmazással készült anyagok vannak.

Az ActiveInspire nem készített külön nézőkét (flip viewer), de személyes használatra letölthető a szoftver innen, és flipchartok megtekintésére alkalmas, szerkesztési lehetőség nélkül. Persze akinek megvan maga a szoftver, az magától értetődően meg tudja tekinteni a flipchartot.

Nagyon elterjedt természetesen még a Smart Notebook innen, vagy a Mimio alkalmazás.

Egy flipchart alapvetően azzal az alkalmazással nyitható meg, amellyel készült. Bár vannak importálási és exportálási lehetőségek (vagyis hogy például egy ActivInspire flipchartot Mimio-val nyissunk meg) ezeknek az alkalmazásoknak a menüjében, de nem biztos, hogy maradéktalanul sikerül megnyitni a flipchartot. Nem minden akció, esemény fog működni, esetleg megváltozik a betűtípus stb.

 

Flipchartok - ActiveInspire

 

01. Egy nyelvóra tananyaga

Ez a flipchart német órára készült, a témakör a pontos idő. A flipchart a magyarázat után gyakorló feladatokat tartalmaz, melyek jellemzően hozzárendelős, esetleg beírós típusúak (az utolsó, ahol be kell rajzolni hallás után a helyes időt). A képek és a hangszóróikonok kattinthatóak és jellemzően hangot játszanak le. A feliratok és más képek húzhatóak a feladattól függően.

 Az óra végén volt még egy szavazórendszeres (Optivote) feladatsor (hangokkal és képekkel dúsítva) is visszajelzés/értékelés gyanánt, de az itt sajnos nem megjeleníthető.

A flipchart innen elérhető.

02. Gépészet szaknyelv

Ez az anyag elsősorban a fémes szakmákat (gépi forgácsoló, CNC, ipari gépész) tanulóknak és tanítóknak ajánlható. Maga a lecke a marásról, mint forgácsolási eljárásról szól. A szókincs felöleli a marás munkálat előkészületeinek fázisait, a szerszámokat és a számításnál és gépbeállításnál felmerülő fontosabb fogalmakat.

Jellemzően hozzárendelős és sorbarendezős feladatok vannak, de gépbeállítási paramétereket tartalmazó lapon önálló beszédgyakorlatra is sor kerülhet, ahol a nyelvtanuló kerek mondatokban elmeséli mit és hogyan állít be.

A végén néhány munkavédelmi fogalom is előkerül.

Ehhez a leckéhez is lehet szavazórendszeres kérdéssort készíteni.

A flipchart egy német szakmunkások által készített videoprojekt alapján készült, és sajnos néhány nyelvi hiba volt a videóban. Innen lehet a leckét letölteni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://digipedia.blog.hu/api/trackback/id/tr68277696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.