Digipédia blog- #OKTATÁS

Digipédia blog- #OKTATÁS

Okostelefont a gyereknek?!

„Wake up, Neo!”

2018. február 16. - Bujáki Tibor

Volt már téma itt a blogon a gyerekek IKT használatának dilemmája Illetve az, hogy a totális tiltáson és a gyeplő a lovak közé hajításán kívül milyen választása van annak, aki nem akarja buborékban tartani gyermekét, ám egyúttal joggal aggódik a gyermek mentális egészségéért is.

girl-1328418_1280.jpg

Ráadásul az iskolás kortól kezdve ott a kortársak csoportnyomása, akiknek gyakran erősebb „okosteló” pihen a zsebében, mint ez a notebook, amin épp írok. Szóval kábé „gáz és béna” akinek nincs okostelója.

Mondjuk nekem nincs, de én már viszonylag jól ellenállok a kortársaim csoportnyomásának – bár ezt egy kölyökkel elég nehézkes megtárgyalni. Viszont emlékszem még a gyerekkoromra, amikor a kvarcóra, meg a kvarcjáték bizony komoly identitásképző eszközök voltak. Szerencsére nem volt rajtuk internet.

A hajtás után egy olyan alkalmazásról olvashatunk, ami segíthet feloldani ezt a feszítő dilemmát.

A Kids Place nevű alkalmazásról van szó, ami kifejezetten androidos eszközökhöz készült alkalmazás.

Az alapelve nagyon egyszerű: a telefonon csak azokat a funkciókat lehet használni, amelyeknek a futtatását engedélyezzük. Vagyis elszigeteli a gyereket a telefon azon részeitől, amelyekről úgy gondoljuk, hogy nem rá tartozik.

Letöltés és telepítés után meg kell adnunk egy PIN kódot, amivel visszatérhetünk „rendszergazda” minőségben a telefon/tablet normál használatához, illetve elvégezhetjük az általunk kívánatos beállításokat.

Nyilván a legfontosabb dolgok:

  • melyik alkalmazások legyenek elérhetőek
  • melyik alkalmazásnak lehessen wi-fi hozzáférése
  • legyen –e egyáltalán wi-fi hozzásférés
  • engedélyezett weboldalakat lehet beállítani
  • engedélyezhetjük/letilthatjuk az internetelérést
  • videók szűrése
  • az alkalmazás automatikus indítása a telefon bekapcsolásakor

Az alábbi képen a Beállítások menü főbb pontjait mutatjuk:

settings.png

Az alkalmazásnak vannak pénzért elérhető kiegészítő funkciói is, de az ingyenes verzió is jól használható. Így kaphat a gyerek egy kis önállóságot a telefon/tablet használatában, és nekünk sem kell aggódva felkapni a fejünket, ha az ifjúság feltűnően csöndben szöszöl a telefonján.

Persze, újra hangsúlyozzuk: a legjobb, ha az eszközhasználatot a minimálisra szorítjuk, illetve ha már engedjük, akkor a szülő és a gyerek együtt „kockuljanak”.

Képek innen és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://digipedia.blog.hu/api/trackback/id/tr5913648738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása