Digipédia blog- #OKTATÁS

Digipédia blog- #OKTATÁS

Animált szótár készítése

Az eszköz és a cél

2016. március 12. - Bujáki Tibor

Sokat beszélünk és hallunk az IKT eszközök integrációjáról az oktatásban, de kézzelfogható és használható gyakorlati példákkal már ritkábban találkozunk. Az alább bemutatott animált szótár ötlete olyan példa lehet, ami segíthet a digitális eszközök helyének és szerepének megtalálásában.

Hiszen nem az lenne a cél, hogy „csakazértis” beleerőltessünk egy IKT eszközt az órába, mert az trendi, hanem hogy az természetesen és célszerűen támogassa munkánkat.

ezgif-com-optimize.gif

Nos, az alábbi ötlettel a tananyag mellett egy csomó tantárgyközi ismeretet is kihasználhatunk, és még a diákok eszközhasználati és digitális kompetenciáit is bővíthetjük.

Animált szótárunkhoz jó ötlet a Padlet webes alkalmazást használni, ami tulajdonképpen nem más, mint egy digitális hirdetőfal „tacepao” jelleggel, amin (a link ismeretében) bárki közzétehet tartalmakat. Ha regisztráltunk az oldalon, létrehozhatjuk saját padletünket, aminek a címét elküldjük diákjainknak, akik aztán feltölthetik szövegeiket és saját gif animációikat a padletre. A Padlet beállítás menüjében érdemes megadni, hogy a látogatók ne csak megtekinthessék, hanem szerkeszthessék is a lapot.

Azt, hogy a diákok otthonról készítsék –e el és töltsék fel a tartalmaikat, vagy órai keretek között, azt a helyi lehetőségekhez és viszonyokhoz mérten magunknak kell eldöntenünk.

A gif animáció eredetileg több fázisképből összefűzött mozgókép, de már videóból is egyszerűen készíthetünk ilyet, akár online alkalmazásokkal is, például itt, vagy itt. Nyilván mindenki találkozott már ilyen animációval, mert az utóbbi időben robbanásszerűen terjedt el, főleg miután már a Facebook is támogatja a gifek feltöltését.

A borítóképen példaként szereplő animált szótár linkje itt található, ha jobban szemügyre szeretnénk venni.

Az animált szótár készítése remek eszköz lehet arra, hogy a diákok az adott tananyag szókincse mellett szinte észrevétlenül sajátítsák el a tematikus keresést, a gif animáció készítést, valamint egy kollaboráció alapú tartalommegosztó alkalmazás használatát.

(A borítókép animációja innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://digipedia.blog.hu/api/trackback/id/tr368470816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vit 2019.04.17. 15:33:27

Szeretnék szótárt készíteni hogyan lehetne?

Bujáki Tibor 2019.04.17. 15:48:38

@vit: Nos, ahogyan itt a posztban is le van írva. A kívánt szavakhoz/kifejezésekhez lehet készíteni GIF animációkat, majd pl. a Padleten közzétenni. Mivel a bejegyzés 3 éves majdnem, ezért a GIF készítés lehetőségei sokat bővültek azóta pl: giphy.com/create/gifmaker/

Bujáki Tibor 2019.04.17. 15:51:10

@vit: a Padlet (és hasonló platformok) használatáról pedig itt írtunk: digipedia.blog.hu/2016/06/09/tananyagmegosztas_de_hogyan

vit 2019.04.26. 17:32:05

A Blogomban a saját élet történetemet írom de nem tudom olvasság-e , ? Ha igen akkor folytatni fogom, Ön szerint érdemes folytatnom Tibor ?
süti beállítások módosítása